Peru Chili Bolivia


Video bekijken? klik hier!

Rondreis PERU, BOLIVIA EN CHILI – 30 dagen in 2018

Een unieke combinatie van drie landen tijdens deze rondreis Peru, Bolivia en Chili. Weidse vergezichten over de altiplano, Quechua-indianen met kudden alpaca’s en prachtig besneeuwde Andestoppen. Ga op zoek naar geheimzinnige lijnen in het uitgestrekte, surrealistische woestijnlandschap. Laat je verrassen door indrukwekkende Incaruïnes, eilanden met pelsrobben en hooggelegen meren met flamingo’s. Een unieke combinatie van drie landen!

Dag tot dag schema
1 Vliegtuig Vertrek – Aankomst Lima (Peru) Lima
2 Lima Lima
3 Bus Lima – Ica, optioneel Ballestas eilanden Ica
4 Bus Ica – Nazca Nazca
5 Bus Nazca – Arequipa (nachtbus) Nazca
6 Arequipa Arequipa
7 Bus Arequipa – Chivay/Colca Canyon Chivay/Colca Canyon
8 Bus Chivay/Colca Canyon – Arequipa Arequipa
9 Bus Arequipa – Arica (Chili) Arica
10 Bus Arica – San Pedro de Atacama (nachtbus) Arica
11 San Pedro de Atacama San Pedro de Atacama
12 San Pedro de Atacama San Pedro de Atacama
13 4WD,Bus San Pedro de Atacama – Laguna Colorada/Salar de Uyuni  (Bolivia)
14 4WD Laguna Colorada – San Juan/Salar de Uyuni San Juan/Salar de Uyuni
15 4WD San Juan/Salar de Uyuni – Uyuni Uyuni
16 Bus Uyuni – Potosí Potosí
17 Bus Potosí – Sucre Sucre
18 Bus Sucre Sucre
19 Vliegtuig Sucre – La Paz La Paz
20 La Paz La Paz
21 Bus La Paz – Puno (Peru) Puno
22 Puno Puno
23 Bus Puno – Cuzco Cuzco
24 Cuzco Cuzco
25 Cuzco Cuzco
26 Trein Cuzco – Aguas Calientes Aguas Calientes
27 Trein Aguas Calientes – Cuzco Cuzco
28 Cuzco Cuzco
29 Vliegtuig Vertrek Cuzco – Lima Vliegtuig
30 Aankomst Aankomst Amsterdam

Dag tot dag beschrijving
Dag 1: 12 oktober
Je vliegt naar Lima, de hoofdstad van Peru, waar je dezelfde dag in de avond (of de volgende ochtend) aankomt. De reisbegeleiding wacht je op in de aankomsthal om je vervolgens naar het hotel te brengen.
Vertrek – Aankomst Lima (Peru)
Dag 2: 13 oktober
Vanaf de Malecon (boulevard) in de wijk Miraflores, in de miljoenenstad Lima, heb je een mooi uitzicht over de kliffen en de Grote Oceaan.
In het 16e eeuwse historische centrum (UNESCO werelderfgoed) kun je een bezoekje brengen aan mooi opgeknapte pleinen: het Plaza San Martín, omringd door oude koloniale gebouwen met prachtige houten balkons en het Plaza de Armas. Aan dit plein liggen het presidentieel paleis, de kathedraal en het stadhuis. Onder het San Francisco klooster kun je het uitgebreide netwerk van paden in de Catacomben bewandelen.
Ten slotte heeft Lima een aantal prachtige musea, waaronder het Antropologisch Museum en het Museo de Oro (het goud museum).
Lima
Dag 3: 14 oktober
Vandaag rijd je in ongeveer zes uur zuidwaarts door de woestijn naar Ica.
De woestijn is een uitloper van de Atacama-woestijn die zich van het midden van Chili tot aan het noorden van Peru uitstrekt.
In de ochtend kun je een facultatieve excursie maken naar de Ballestas eilanden. Vanuit Pisco vaar je hier in een uurtje hier naartoe. Terwijl de zeeleeuwen rondom de boot zwemmen kijk je naar de ontelbare vogels op de rotsen. Pinguïns, Peruaanse aalscholvers, rots- en bruine pelikanen zijn slechts enkele van de vogelsoorten die je kunt aantreffen. Dolfijnen en walvissen kunnen soms zelfs ook worden gespot. De enige manier om de natuur rond de Ballestas eilanden waar te nemen is per boot. Het is namelijk verboden de eilanden te voet te betreden. Op de heenweg vaar je langs de ‘Candelabra’, een in rotsen uitgehouwen tekening van een kandelaar. Over de volledige betekenis tast men nog steeds in het duister.
Lima – Ica, optioneel Ballestas eilanden
Dag 4: 15 oktober
Vanuit Ica kun je een bezoek brengen aan Huacachina, het oasedorpje dat omgeven wordt door honderd-meter hoge zandduinen die je met een sandboard kunt bedwingen! Mensen die het liever wat rustiger aandoen verblijven rondom de lagune, waarvan beweerd wordt dat het water een geneeskrachtige werking heeft.
Als alternatief kun je in Ica een bezoek brengen aan het Regionaal Museum, waar je enkele voorbeelden kunt zien van zeer verfijnde textielwerken uit de Paracascultuur.
In de middag vertrek je met de bus naar Nazca, een busrit van ongeveer 3 uur. Je kunt hier de begraafplaats van Chauchilla bezoeken, de enige plek in Peru waar mummies open en bloot in hun oorspronkelijke graven liggen tentoongesteld.
Ica – Nazca
Dag 5: 16 oktober
Sinds de ontdekking hebben de Nazcalijnen fantastische verhalen geïnspireerd: het zou een landingsbaan voor de terugkeer van buitenaardse wezens zijn of een hemelse agenda gemaakt door de oude beschaving van Nazca. Het waarschijnlijkst is echter dat de lijnen werden gebruikt voor rituelen die gelieerd zijn aan de astronomie. Met een Cessna vliegtuigje kun je in ongeveer een half uur een vlucht over een aantal van de Nazcatekeningen maken.
Afhankelijk van het weer maak je deze excursie in de middag op dag 4, bij aankomst in Nazca, of op de ochtend van dag 5.
Aan het eind van de middag vertrek je met een luxe openbare bus naar Arequipa, een rit van ongeveer 10 uur.
Nazca – Arequipa (nachtbus)
Dag 6: 17 oktober
Vanaf het ‘Plaza de Armas’ van Arequipa heb je een schitterend uitzicht op de vulkaan El Misti. Zo vredig als hij nu is, zo verwoestend zijn haar vulkanische uitbarstingen geweest. Bijkomend voordeel hiervan is dat de bodem rondom Arequipa zeer vruchtbaar is.
Het Santa Catalina-klooster in Arequipa, dat nog gedeeltelijk wordt bewoond, is zeker een bezoek waard. Een waar labyrint aan straatjes en pleintjes. Je camera zal overuren maken!
TIP:
Om meer te weten te komen over de Peruaanse cultuur en manier van leven, kun je meegaan op een zogenaamde reality tour. Je leert hoe sillar (vulkanisch gesteente) wordt gewonnen voor de traditionele huizenbouw.
Daarnaast breng je een bezoek aan een sloppenwijk, een begraafplaats, een kinderopvang en een lokale ‘comedor’, waar ouden van dagen en minderbedeelden een dagelijkse maaltijd kunnen eten. Ook wordt een bezoek gebracht aan de lokale markt. De opbrengst van deze facultatieve excursie komt ten goede aan de genoemde projecten.
Arequipa
Dag 7: 18 oktober
Vanuit Arequipa reis je naar één van de diepste kloven ter wereld, de Colca Canyon. Deze kloof is op het diepste punt dieper dan de beroemde Grand Canyon! Je gaat vandaag verder de hoogte in en rijdt over een pas van 4850 meter. De beste remedie volgens de lokale bevolking op deze hoogte is het nuttigen van coca thee en chocola. Onderweg zul je tientallen vicuña’s, lama’s en alpaca’s zien. Evenals de imposante vulkanen Sabancaya (5976 meter) en Ampato (6380 meter). Op de laatste is in 1995 de mummie gevonden van een naar schatting 12 jarig meisje, genaamd Juanita. Vijfhonderd jaar geleden werd zij door de Inca’s aan de goden geofferd en begraven in de permafrostlaag van deze vulkaan. Zij is nu te bezichtigen in een museum in Arequipa.
Je overnacht in het dorpje Chivay, of in een van de omliggende dorpjes. De entree voor de Colca Canyon en de begeleiding door een Engelssprekende gids is bij de reissom inbegrepen.
Arequipa – Chivay/Colca Canyon
Dag 8: 19 oktober
Na een vroeg ontbijt ga je snel op pad. De condors wachten niet! Je komt langs de plaatsjes Yanque en Maca alvorens naar de ‘Cruz del Condor’ te rijden. Aan de rechterzijde heb je een indrukwekkend uitzicht op de pre-Incaterrassen in de kloof. Vanwege haar ontoegankelijkheid is de Colca Canyon een goede schuilplaats voor de condor, die met zijn spanwijdte van ruim drie meter de grootste vogel is van het Zuid-Amerikaanse continent. Geruisloos zie je ze omhoog zweven, daarbij gebruikmakend van de aanwezige thermiek.
Je rijdt vervolgens terug naar Arequipa, waar je ‘s-avonds in één van de sfeervolle restaurants de regionale specialiteiten kunt proberen, zoals een gevulde peper, de alpacasteak of gebakken cavia.
Chivay/Colca Canyon – Arequipa
Dag 9: 20 oktober
Een redelijk lange reisdag. ’s Ochtends vertrek je met de eigen bus naar de Chileense grens.
Na de grensformaliteiten rijd je naar Arica, de meest noordelijk gelegen stad van Chili.
Na Arequipa en de Colcavallei doet Arica haast Europees aan.
Arequipa – Arica (Chili)
Dag 10: 21 oktober
Vandaag kun je bijkomen aan de kust, want in Arica kun je over het algemeen (als het weer meezit) het hele jaar door zonnen en zwemmen, ook al is het water niet al te warm. Of je maakt een wandeling door de stad, waar je een aantal gebouwen van de hand van de beroemde architect Gustav Eiffel kunt terugvinden. Vlakbij Arica zijn de oudste mummies ter wereld gevonden. Je kunt deze bezichtigen in het mooie archeologische museum van San Miquel de Azapa. Een bezoekje aan de vissersmarkt en -haven is ook een aanrader. Maak een boottochtje door de haven vol zeeleeuwen en pelikanen en probeer na afloop eens de lokale ‘ceviche’, een gerecht met rauwe vis.
’s Avonds vertrek je met een comfortabele openbaar vervoer nachtbus. Je reist door de droogste woestijn ter wereld, de Atacamawoestijn. Na een overstap in Calama is het nog ongeveer twee uur rijden naar San Pedro de Atacama.
Arica – San Pedro de Atacama (nachtbus)
Dag 11: 22 oktober
San Pedro de Atacama is de bakermat van de zo goed als verdwenen Atacameño-cultuur. Vandaag de dag leeft dit stoffige stadje voornamelijk van het toerisme dankzij de nabijheid van enkele bijzondere natuurlijke attracties waaronder de Atacama-zoutvlakte, de maanvallei, de dodenvallei en de Licancabur vulkaan. Ondanks zijn populariteit ademt San Pedro de Atacama toch een zekere authentieke Spaanse en indiaanse sfeer uit. Het is gebouwd om een oase en de bomen op het dorpsplein zorgen voor een verkoelende schaduw.
San Pedro de Atacama
Dag 12: 23 oktober
Je kunt de omgeving van San Pedro per fiets verkennen. Of je boekt een excursie naar de maan- en dodenvallei en geniet daar van een prachtige zonsondergang met vele kleurschakeringen.
San Pedro de Atacama
Dag 13: 24 oktober
Vanuit San Pedro de Atacama start het avontuur naar Uyuni. In drie dagen leggen de 4WD-jeeps circa 650 kilometer af door het ruigste en meest ontoegankelijke deel van de Altiplano. Het gebied tart elke beschrijving.
Gestolde lavastromen, vulkanen, surrealistische rotsen, warmwaterbronnen, gekleurde meren en eindeloze zand- en zoutvlakten die je voortdurend een tijdloos gevoel geven. Ondanks het klimaat en de schaarse vegetatie zul je versteld staan hoe viscacha’s (soort konijn met een lange staart), valken, verschillende soorten flamingo’s, lama’s, vicuña’s en nandoe’s (familie van de struisvogel) hier kunnen overleven.
Nadat de jerrycans met brandstof, gasflessen om te koken en het eten is ingeslagen, ga je van start. Na ongeveer een uur arriveer je bij de Chileens-Boliviaanse grens. Daar stap je over in de jeeps. Je arriveert al snel bij de Laguna Verde, één van de kleurrijke groene meertjes aan de voet van de vulkaan Licancabur. Vervolgens rijd je door het zogenaamde ‘Dalilandschap’, zo genoemd vanwege de rotsen in surrealistische vormen. Als je eenmaal in het 38°C warme waterbad van de Laguna Salada ligt, met bevroren grassprieten langs de kant, wil je helemaal niet meer weg. Je klimt naar bijna 5000 meter hoogte, waar je je laat verbazen door borrelende ‘heksenketels’, alvorens je aankomt bij de Laguna Colorada, een in allerlei roodtinten geschakeerd meer dat scherp afsteekt tegen de witte boraxeilandjes. Groepen flamingo’s struinen rond op zoek naar voedsel. Hiervandaan is het nog twee uur rijden naar de eerste overnachtingsplaats in Villa Mar.
Praktische informatie Salar de Uyuni tocht.
Ook al kan het overdag in de zon een aangename 20-24°C zijn, neem zeer warme kleding mee. Vooral de nachten in juli en augustus zijn bitterkoud, temperaturen van -15°C zijn dan geen uitzondering. Met een straffe wind erbij daalt de gevoelstemperatuur nog meer. Een slaapzak (ook ter plaatse te huur en vooral in juli en augustus noodzakelijk), warme kleren zoals thermisch ondergoed of een legging, fleece, winddicht jack, muts en handschoenen zijn onontbeerlijk. Denk ook aan de bescherming van je ogen en neem een zonnebril mee met een hoge UV-bescherming.
De komende twee nachten slaap je in eenvoudige huisjes in slaapzalen. Elk bed heeft een matras en er zijn dekens. Op de tweede overnachtingsplaats kun je douchen. Elektriciteit wordt door middel van een generator ’s avonds voor een paar uur opgewekt. Daarna heerst de duisternis en stilte! Tijdens deze tocht zijn 7 maaltijden inbegrepen (lunch dag 11 t/m lunch dag 13). Een kok gaat mee om de maaltijden te bereiden.
San Pedro de Atacama – Laguna Colorada/Salar de Uyuni (Bolivia)
Dag 14: 25 oktober
Op de tweede dag rijd je over een toendra-achtige vlakte en passeer je kuddes lama’s en vicuña’s. Dit is ook het leefgebied van de nandoe’s, de Zuidamerikaanse variant van de struisvogel. Je doorkruist de Valle de Rocas, een rots vallei met grillige rotsen in allerlei vreemde vormen, waar je met een gezonde dosis fantasie tal van dieren in kunt herkennen. Je luncht aan de voet van de 5800 meter hoge actieve Ollagüe-vulkaan en vervolgt de weg via een onherbergzaam gebied naar de tweede overnachtingsplaats, niet ver van de immense Salar de Uyuni.
Laguna Colorada – San Juan/Salar de Uyuni
Dag 15: 26 oktober
Vandaag kom je dan eindelijk aan op de twaalfduizend vierkante kilometer grote zoutvlakte van Uyuni, een waar hoogtepunt! In één uur rijd je vanaf San Juan naar de rand van het zoutmeer. Je gaat op weg naar het vulkanisch eiland Inca Wasi, dat ‘Huis van de Inca’ betekent, waarop zich tien meter hoge reuzencactussen bevinden. Vanaf de top van dit eiland ontvouwt zich een schitterend panoramisch uitzicht. Het lijkt wel of de witte zoutvlakte één grote ijspiste is. Via de Ojos de Salar (de ogen van de zoutvlakte) en het beroemde zouthotel bereik je Colchani waar lokale familiebedrijfjes zout winnen en bewerken. Na een half uur rijden kom je aan in het plaatsje Uyuni, het eindpunt van deze driedaagse jeeptocht.
San Juan/Salar de Uyuni – Uyuni
Dag 16: 27 oktober
Je vertrekt vandaag voor een circa zes uur durende busrit door een prachtig landschap naar Potosí. De rotsformaties worden steeds grilliger en kleurrijker. Hier pleegden de legendarische outlaws Butch Cassidy en Sundance Kid hun laatste treinoverval, voordat ze door het Boliviaanse leger werden gevangen en opgehangen.
Potosí, de op 4070 meter hoogst gelegen stad van Bolivia, ontleent haar naam aan de Cerro Rico, de ‘rijke berg’. In 1545 ontdekten de Spanjaarden de enorme hoeveelheid zilver in de berg waarmee de exploitatie van mijnwerkers een aanvang nam. De barbaarse werkomstandigheden in en rondom de mijnen hebben aan ruim acht miljoen (!) mijnwerkers het leven gekost.
De vroegere Spaanse rijkdom laat zich in Potosí zien in talrijke kerken, kloosters en koloniale huizen. Bezoek het Casa de la Moneda waar vanaf 1773 de eerste zilveren munten van de Amerika’s werden geslagen. ’s Avonds is het in een van de vele restaurantjes een aanrader om het lama- of alpacavlees te proeven met de lokale drank Singani.
TIP:
Op dit moment werken nog steeds tienduizenden mijnwerkers voor de mijncoöperaties. Je kunt een van deze mijnen met een lokale gids bezoeken, waarbij je kennis maakt met de vaak barre omstandigheden waarin mijnwerkers leven en werken. Informeer bij de reisbegeleider ter plaatse naar de mogelijkheden om een bezoek te brengen aan de mijnen (op eigen risico!).
Uyuni – Potosí
Dag 17: 28 oktober
Vanuit Potosí rijd je in de middag in ongeveer drie uur naar Sucre, de officiële hoofdstad van Bolivia. In twee uur kun je met de bus naar het op 3300 meter hoogte gelegen dorpje Tarabuco rijden, dat bekend staat om de weefkunst en prachtig geklede bevolking. Op zondag wordt hier de wekelijkse markt gehouden, een feest van kleur en klederdracht.
Potosí – Sucre
Dag 18: 29 oktober
Sucre is een prachtige koloniale stad met een aangenaam klimaat. In 1825 werd in het Casa de la Libertad, (Huis van de Vrijheid) de onafhankelijkheid uitgeroepen door de belangrijkste vrijheidsstrijders van Latijns Amerika, Simón Bolívar en Antonio José de Sucre. Beiden waren de eerste presidenten van Bolivia. Het Casa de la Libertad is nu een museum waarin talloze presidenten van Bolivia worden geëerd met portretten en parafernalia. Vanwege de prachtig geconserveerde en voornamelijk witte koloniale gebouwen en kerken staat Sucre op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Proef de provinciale sfeer en wandel op je gemak rond. Bezoek het kleinschalige textielmuseum Asur of het klooster La Recoleta met zijn prachtige schilderijen uit de Cusqueña-school, zijn patio’s en de veertienhonderd jaar oude cederboom. Vanaf het plein voor La Recoleta heb je een mooi uitzicht over Sucre.
Sucre
Dag 19: 30 oktober
Vanuit Sucre gaat de reis per vliegtuig verder naar La Paz. Om deze enorme afstand te overbruggen (per bus zou het twaalf uur duren) vlieg je over de Altiplano, wat letterlijk hoogvlakte betekent. Het ‘plat’ ligt tussen twee opgesplitste bergketens van de Andes die halverwege Chili weer bij elkaar komen.
Sucre – La Paz
Dag 20: 31 oktober
Liefhebbers van cultuur komen flink aan hun trekken in La Paz. Het is een stad die bruist van leven en telt vele markten, kleine musea en enkele fraaie koloniale gebouwen. Overdag nemen de indiaanse marktkooplui bezit van de straten. La Paz is de officieuze hoofdstad van Bolivia, de regering is hier immers gehuisvest. Het paleis van de president tref je aan op de Plaza Murillo, een rustiek plein met spelende kinderen, schoenenpoetsers en ijs en pindaverkopers. Het straatbeeld van La Paz wordt bepaald door een mengeling van Europees geklede zakenlui en cholitas, de zo kenmerkende Boliviaanse vrouwen met hun fraai geborduurde plooirokken (zogenaamde polleras) en zwarte bolhoedjes die op straat hun verkoopwaar aanprijzen.
TIP:
Vlakbij de heksenmarkt, waar deze cholitas lamafoetussen en andere offerandes verkopen om ‘Pachamama’ (‘Moeder Aarde’) mild te stemmen, ligt het Coca Museum.
Je zult versteld staan hoe de cocaplant onlosmakelijk met de indiaanse cultuur is verbonden.
La Paz
Dag 21: 1 november
Vandaag keer je weer terug naar Peru. De route voert langs de grensplaats Desaguadero, waar Boliviaanse en Peruaanse marktkooplui hun waar slijten. Eenmaal in Peru heb je een uur ‘gewonnen’. Je passeert immers een tijdzone waardoor de horloges een uur moeten worden teruggezet.
Vanaf de grens is het nog zo’n twee uur rijden naar Puno, een stad gelegen aan de oevers van het Titicacameer en tevens uitvalsbasis voor tochten naar de eilanden in het meer.
La Paz – Puno (Peru)
Dag 22: 2 november
Vanuit Puno zijn meerdere facultatieve excursies mogelijk. Zo zou je naar de Uros-rieteilanden kunnen gaan. Tijdens deze excursie krijg je een goed beeld van hoe de Uros-indianen leven op de drijvende rieteilanden. Zij bouwen hun huizen van het totora-riet, in tijden van schaarste diende dit zelfs als voedsel. Nu zijn deze rieteilanden voornamelijk een toeristische attractie. Voor een dagje ontspannen op het Titicaca meer kun je de Uroseilanden ook combineren met Taquile.
Je kunt een excursie maken naar de nabij gelegen graftombes van Sillustani. Op deze plek liggen belangrijke Colla indianen begraven.
Archeologen beweren dat de afstammelingen van de Colla’s de werkelijke ambachtslieden waren van de latere Inca-bouwwerken. Je krijgt hier een beter inzicht in de cultuur van de Andes.
TIP:
Taquile is een prachtig eiland met rijke tradities en staat bekend om zijn breiende mannen. Op Taquile is geen verkeer en lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Vanaf het eiland heb je prachtig zicht op het uitgestrekte Titicaca-meer.
Puno
Dag 23: 3 november
De busrit van Puno naar Cuzco (7 tot 8 uur rijden) voert je over de Altiplano langs maïs- en quinoavelden. Naar de 4300 meter hoge pas La Raya, doemen aan weerszijden prachtige bergen op waarvan enkele bedekt zijn met eeuwige sneeuw. Rond het gebied van La Raya heeft de universiteit van Cuzco een fokprogramma opgezet van alpaca’s en lama’s ten behoeve van een constantere kwaliteit wol.
Onderweg kom je langs Raqchi en Pikillacta, interessante Wari- en Inca ruines. Je zult ook een bezoek brengen aan het pittoreske dorpje Andahuaylillas met de schitterende barokke kerk, voordat we in Cuzco aankomen.
Puno – Cuzco
Dag 24: 4 november
Cuzco heeft een bijzondere en lange geschiedenis die een stempel heeft achtergelaten op de cultuur van deze stad. Het zal je opvallen dat Cuzco veel verschillende soorten bouwstijlen kent. De Spaanse overheersing heeft een stempel gedrukt op de architectuur waardoor je een mengeling van rijk versierde barokke kerken en Inca fundamenten zult aantreffen. Voor een goede indruk van deze mengelmoes aan bouwwerken kun je een wandeling maken door de steegjes rondom de Plaza de Armas.
Om de vele bezienswaardigheden in de stad te kunnen bezoeken is het aan te raden een Visitor Ticket aan te schaffen. Het geeft je toegang tot een aantal belangrijke monumenten, kerken en musea in de stad en de belangrijkste ruïnecomplexen in de omgeving. Omdat er in en rond Cuzco zoveel bezienswaardigheden zijn, verblijf je hier vijf volle dagen. Bedenk wel dat als je kiest voor de 4-daagse Incatrail, je weinig tijd over hebt om Cuzco (en omgeving) te bekijken.
Incatrail
Voor de echte wandelaars, natuur- en cultuurliefhebbers vormt de 42 kilometer lange Incatrail een ware uitdaging. Denk niet te licht over deze tocht want hotels ontbreken, je slaapt in tweepersoonstentjes en het weer is geen dag hetzelfde. Ook het terrein is alles behalve vlak. Moet je daarom de Incatrail niet lopen? Nee! Bereid je alleen goed voor, want de wandeltocht is pittig, maar prachtig. Qua weer kun je de Incatrail het best lopen tussen mei en oktober, ondanks dat er in die tijd best nog een buitje kan vallen.
4-daagse Incatrail
Dit is de ultieme tocht voor mensen die beschikken over voldoende tijd, een goede gezondheid en een goede basisconditie. In vier dagen wandel je vanaf 2000 meter over passen van 3900 en 4200 meter. Dan weer over kale vlaktes, dan weer door een dichtbegroeid bergnevelwoud met prachtige bromelia􀂶s en lianen. Ook verken je met de lokale gids, die je gedurende de gehele tocht vergezelt, een aantal zeer fraaie Incaruïnes. Kookspullen, tenten, proviand voor vier dagen en brandstof gaan mee met de lokale dragers. Zelf draag je een klein rugzakje met je spullen voor deze 4 dagen en je slaapzak. Tegen een vergoeding kun je hen ook jouw bagage laten dragen (geef dit wel meteen op bij boeking).
2-daagse Incatrail, met overnachting in Aguas Calientes
Deze tocht is een ideale tour voor mensen die niet over voldoende tijd beschikken, of niet 4 dagen willen lopen, maar toch kennis willen maken met de beroemde Inca paden. De korte trektocht begint bij kilometer 104 nabij de heilige rivier de Urubamba. Het is één dag lopen en aan het eind van de middag kom je aan bij Machu Picchu, waarna je ’s avonds overnacht in het dorpje Aguas Calientes. De tweedaagse Incatrail overnacht dus niet op de Trail, maar in het dorpje Aguas Calientes, aan de voet van Machu Picchu.
De volgende dag heb je dan rustig de tijd om met de gids de ruïnes te bezoeken, om aan het eind van de middag de trein terug naar Cuzco te nemen. De gids voor de 2e dag, de bus omhoog naar Machu Picchu en de entree voor 2 dagen Machu Picchu is in het 2-daagse pakket inbegrepen.
Dag 25: 5 november
Het is zeer de moeite waard om een optionele excursie naar de Heilige Vallei te maken. De Heilige Vallei was voor de Inca’s een belangrijk gebied om zich te vestigen, een combinatie van een aangenaam klimaat met vruchtbare vlaktes vormde een groot contrast met de hoge Andes. De Inca’s bouwden op de bergflanken terrassen en irrigatiekanalen. Je bezoekt de ruines van Pisac en het Incafort van Ollantaytambo, waar de Inca´s één van hun weinige overwinningen op de Spanjaarden behaalden.
Cuzco
Dag 26: 6 november
Vanuit Cuzco neem je de trein naar Aguas Calientes, die meestal ’s ochtends vroeg vertrekt. De trein zigzagt hortend en stotend via een canyon naar beneden naar de Heilige Vallei. Na een korte stop op het station van Ollantaytambo slingert de trein verder, de bochten volgend van de Urubambarivier. De trein doet er ongeveer vier uur over voordat hij aankomt in het levendige stadje Aguas Calientes, waar je ‘s-middags een korte wandeling kunt maken naar de botanische tuinen of het museum van Machu Picchu.
Cuzco – Aguas Calientes
Dag 27: 7 november
Vandaag bezoek je Machu Picchu. Je vertrekt het best vroeg in de ochtend om de zonsopgang of optrekkende mistflarden te kunnen aanschouwen. Met de bus zigzag je vanuit Aguas Calientes omhoog naar de ingang van de Incastad Machu Picchu (entreegeld niet inbegrepen). Regel van tevoren een lokale gids, dit is beslist een meerwaarde van je bezoek aan deze heilige stad. In en rondom de ruïnes kun je prachtige wandelingen maken naar de zonnepoort (Inkti Punku) of naar Huayna Picchu. Vanaf beide punten vergaap je je aan de stad die haast omarmd lijkt door Pachamama, ‘moeder aarde’.
Aan het eind van de middag of vroeg in de avond vertrekt de trein weer naar Cuzco.
Aguas Calientes – Cuzco
Dag 28: 8 november
Een laatste dag in Cuzco. Ben je geïnteresseerd in de Incacultuur, bezoek dan beslist het Museo Inka, dat vol staat met gouden en zilveren kunstvoorwerpen uit die tijd. Ook het enige overgebleven Incapaleis, de Qoricancha, mag je niet missen. Volgens archeologen woonden hier meer dan 1000 priesters en bedienden. Binnen haar muren werden religieuze ceremonies gehouden waarbij offers aan de goden werden gebracht. In de
openlucht valt eveneens genoeg te beleven. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken door de straatjes van de levendige kunstenaarswijk San Blas.
Cuzco
Dag 29: 9 november
Vanuit Cuzco neem je in de ochtend een binnenlandse vlucht naar Lima.
Afhankelijk van je vluchtschema heb je nog wat tijd om op eigen gelegenheid Lima verder te bezichtigen.
Vandaag vertrekt helaas al weer het vliegtuig terug naar huis!
Vertrek Cuzco – Lima
Dag 30: 10 november
Aankomst

Aanvullende informatie reis
Wat is inclusief?
Internationale vluchten; binnenlandse vlucht Sucre – La Paz en Cuzco- Lima; alle transport met (mini)bus (deels per openbaar vervoer: Nazca – Arequipa / Arica – San Pedro de Atacama); treinreis Cuzco-Aguas Calientes v.v; bus naar Machu Picchu v.v.; entree Machu Picchu; hotels op basis van logies en ontbijt; tweedaagse tour Colca Canyon inclusief entreegeld en Engelstalige gids; driedaagse 4×4 jeeptour Salar de Uyuni inclusief entreegeld op basis van volpension (7 maaltijden);
Nederlandstalige reisbegeleiding; lokale Engelstalige reisbegeleiding op specifieke vertrekdata; luchthavenbelastingen; brandstofheffing; compensatie CO2 uitstoot.
Wat is exclusief?
Overige maaltijden; optionele excursies; overige entreegelden; fooien; vertrekbelasting;
boekingskosten; bijdrage Calamiteitenfonds (enkel in Nederland); reis- en annuleringsverzekering.

Accommodatie en transport
Vervoer
Tijdens de reis wordt grotendeels gebruik gemaakt van speciaal voor de groep ingehuurde bussen.
De trajecten Nazca – Arequipa en Arica – San Pedro de Atacama worden per openbare nachtbus afgelegd. Van Sucre naar La Paz wordt gebruik gemaakt van een binnenlandse vlucht. Ook de binnenlandse vlucht van Cuzco naar Lima is inbegrepen in de reissom (alleen geldig wanneer je een reis inclusief intercontinentale vlucht boekt). Tijdens de 3-daagse zoutmerentocht reis je met speciaal voor de groep gehuurde jeeps.
In de beschrijving van het dag-tot-dag-programma staat per traject duidelijk vermeld hoe er gereisd wordt. Aangezien tijdens deze reis drie landen bezocht worden, ontkom je niet aan een paar lange reisdagen.
Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. Als overstromingen een busreis onmogelijk maken of treinkaartjes, ondanks tijdig reserveren, opeens niet beschikbaar zijn, zal de reisbegeleiding een alternatief regelen.
Opmerking: het openbaar vervoer in Bolivia is in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika een stuk minder van kwaliteit. Houd er rekening met dat de infrastructuur af en toe te wensen overlaat en dat je tijdens de reis te maken kan krijgen met defecte motoren, lekke banden of andere ongemakken. Een flexibele instelling van de reiziger is dus zeker gewenst wanneer je door Bolivia reist.

BEZOEKADRES KONING AAP NEDERLAND
Entrada 223 1114 AA Amsterdam – Duivendrecht
Email info@koningaap.nl
Telefoon 020-7887700
In geval van uiterste nood – 24 uur bereikbaar Tel: +31 (0)6-53313932
Openingstijden
Ons kantoor is geopend op de volgende tijden:
Maandag t/m zaterdag van 10-17 uur

Reacties zijn gesloten.